Home Onderhoud Banden Bandenlabel

De bandenregelgeving voor u op een rijtje

Bandenlabel
 

Het Europees Bandenlabel

Sinds 2012 is er een verplicht Europees Bandenlabel opgesteld. Met dit label krijgt u inzicht over de eigenschappen van uw banden. Het Europees Bandenlabel geeft u informatie over de veiligheid, het verbruik en over de geluidproductie van de band. Met dit label wordt dus niet enkel gekeken naar het energieverbruik van het product, maar ook naar de veiligheid en het mogelijke geluid wat het product met zich meebrengt. Waar vindt u het bandenlabel bij Van Dorst? In onze vestigingen vindt u bij de werkplaatsreceptie de verschillende bandenmerken die wij verkopen. Deze banden zijn voorzien van labelstickers die informatie geven over de eigenschappen van de band. Daarnaast adviseren onze service adviseurs u graag over de kwaliteit en eigenschappen van een specifieke band. Op zoek naar een werkplaats van Van Dorst? U vindt ons in Breda, Oosterhout, Rijen, Roosendaal, Tilburg, Waalwijk, Oisterwijk en Bergen op Zoom.

Veiligheid

Veiligheid gaat voorop. Bij Van Dorst nemen we de veiligheid van u en uw medepassagiers erg serieus. Vandaar dat we u graag inlichten over het belang van het bandenlabel. Een goede band vergroot immers de verkeersveiligheid. Welke eigenschappen zijn dan van belang om er zeker van te zijn dat u de juiste banden onder uw auto heeft? Een heel belangrijk aspect is de grip die de band moet hebben. Hoe meer grip, hoe beter vermogen de band heeft om zowel met droog als nat weer te kunnen remmen op de weg. Ook de snelheid en de weerstand die de band biedt tegen aquaplaning worden hierbij bekeken. 

Grip op nat wegdek
Het effect van de grip van een band op een nat wegdek kan variëren en is mede afhankelijk van het voertuig en de rijomstandigheden. Toch blijkt dat bij het voluit remmen het verschil tussen een klasse G en een klasse A bandenset een tot 30% kortere remweg kan geven. Voor een gewone personenauto die 80 km/h rijdt kan dit een 18 meter kortere remweg betekenen. Wilt u weten welke banden wij leveren?
Grip op nat wegdek

Brandstofverbruik

Ook het milieu is een belangrijk aspect waar rekening mee dient te worden gehouden tijdens het rijden. De kwaliteit van een band zegt namelijk ook wat over het brandstofverbruik en daarmee de invloed op het milieu. Op het bandenlabel kunt u zien wat de rolweerstand van de band betreft. Hoe groter deze rolweerstand is, hoe groter het verbruik is. Er is namelijk meer brandstof nodig om de rolweerstand tegen te kunnen gaan. Het bandenlabel geeft u dus inzicht over de zuinigheid die met de specifieke band gepaard gaat.

Tussen het brandstofverbruik van een auto met 4 banden van een G-label en een auto met 4 banden van een A-label zit een verschil van 7,5%. Uiteraard wordt u brandstofverbruik mede bepaald door de uw rijgedrag. Toch adviseren wij u bij Van Dorst om uw banden regelmatig te controleren, want door de juiste bandenspanning toe te passen en een regelmatige controle wordt de band op de juiste wijze gebruikt en kan een optimale brandstofefficiëntie worden geleverd. Twijfelt u of uw banden nog in orde zijn? Vraag het onze service adviseurs. Zij helpen u graag.

Extern afrolgeluid

Weet u wat voor geluid de banden onder uw auto produceren? Het bandenlabel geeft informatie over de geluidsproductie. Het Bandenlabel geeft naast de geluidswaarde in Decibel (dBA) met een pictogram aan of het extern geluid boven de toekomstige Europese wettelijke grenswaarde ligt. Een symbool met drie zwarte balken betekent dat de band een hoger extern geluidsniveau produceert wat wel voldoet aan het huidige limiet.

Bij twee zwarte balken levert de band een gemiddeld extern geluidsniveau en ligt het geluid tussen de 0 en de 3dB onder het toekomstige limiet. Wanneer er één zwarte balk op het sticker zichtbaar is wil dit zeggen dat de band een geluidsniveau produceert wat meer dan 3dB onder het toekomstige limiet zit. Het geluid van de banden onder uw auto kunnen wanneer u zich in uw auto bevind heel anders ervaren worden. Hulp nodig?Onze service adviseur adviseren u graag over de keuze van nieuwe autobanden. Plan gemakkelijk online uw werkplaatsafspraak.

Extern afrolgeluid
actie
Uw persoonlijke klantensite
Uw persoonlijke klantensite
Met Mijn.VanDorst.nl kunt u gemakkelijk en snel een werkplaatsafspraak maken. Maar u heeft hiermee ook zelf de regie over de gegevens die van u bij ons bekend zijn. Bent u verhuisd of zijn u persoonsgegevens gewijzigd? U kunt het zelf gemakkelijk aanpassen. 24 uur per dag, 7 dagen per week.
actie
Maak een werkplaatsafspraak
Online een werkplaatsafpraak maken
Gemakkelijk en snel direct online uw werkplaatsafspraak maken via onze online planmodule.
actie
Banden & Velgen
Banden & Velgen
Banden zijn er voor uw veiligheid en velgen voor de fraaie looks van uw auto. Een onmisbare combinatie. Meer informatie over banden en velgen leest u op onze speciale 'banden en velgen'-pagina.

Denk o.a. aan winterbanden, bandenspanningcontrole, bandenwissel, online bandenkiezer en lichtmetalen velgen.
Bewaarde auto's
0
Uw heeft nog geen auto's toegevoegd.
Auto's bekeken
Auto's vergelijken
0
Uw heeft nog geen auto's toegevoegd.